Näin voitat karhun kamppailussa: ”Potkaise jalkoväliin!”

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Suomessa metsissä liikkuvat marjastajat ja metsästäjät saattavat välillä kohdata karhun. On olemassa monia ohjeita siihen, mitä karhun kohdatessa tulisi tehdä. Yksi kuuluisimmista neuvoista taitaakin olla se, että henkilö alkaa esittämään kuollutta. Se ei kuitenkaan välttämättä aina toimi.

AWE me -kanava jatkoi Epic How To -videosarjaansa kertomalla katsojille, miten karhun kohdatessa voi pysyä hengissä. Ensimmäinen neuvo on tietenkin se, että karhua vastaan ei kannata taistella. Siinä tapauksessa, että henkilöllä ei ole muuta vaihtoehtoa, videolla esitetään parhaat keinot tilanteesta selviämiseen.

Telttaillessa kaikki vahvasti tuoksuavat ruoat, saippuat, deodorantit, juomat ja vaatteet tulisi laittaa vahvan kehikon sisään tai ripustaa korkealle irti maasta. Vaatteet tulisi myös vaihtaa tarpeeksi usein ennen kuin ne alkavat haisemaan. Retkeilijöiden kannattaa pysyä ryhmässä. Karhut eivät välttämättä uskalla lähestyä jos ihmisiä on useampi.

Jos joudut tilanteeseen, jossa karhu uhkaa sinua, yritä pelästyttää se ja esitä isompaa kuin oletkaan. Levitä kätesi ja huido esimerkiksi takkiasi ilmassa, ja huuda niin kovaan ääneen kuin pystyt. Jos karhu ei peräänny, yritä poistua tilanteesta rauhallisesti. Älä juokse, koska se laukaisee karhun saalistajan vaistot ja karhu juoksee sinut nopeasti kiinni.

Mikäli yllä olevat keinot eivät toimi, esitä kuollutta. Makaa vatsallasi kädet ja jalat levällään, ja suojaa niskasi. Yrittää väistää jokainen lyönti, sillä jo yksikin karhun lyönti voi koitua tuhoksesi. Älä katso karhua silmiin, sillä se kokee sen uhkaavana.

Voit yrittää heittää hiekkaa karhun silmiin tai potkaista karhua vatsaan ennen kuin se osuu sinuun. Karhua kannattaa tähdätä kuonoon, silmiin ja jalkojen väliin. Karhujen sukuelimet ovat yhtä herkät kuin miesten, joten kunnon potku haaruksiin voi saada karhun perääntymään.