Jokainen ihminen enää keskimäärin 3,57 ihmisen päässä toisesta

Viihdeuutiset · Jocka Träskbäck

Unkarilainen Frigyes Karinthy selvitti vuonna 1929, että jokainen maailman ihminen on korkeintaan kuuden ihmisen päässä kenestä tahansa toisesta ihmisestä. Noista ajoista maailma on muuttunut radikaalisti, ja nyt Facebook on selvittänyt luvun olevan nykyisin jo aivan toinen.

Facebookin mittavan tutkimustyön perusteella jokainen maailman ihminen on kenestä tahansa toisesta enää keskimäärin vain 3,57 ihmisen päässä. Selvitys on laajin maailmassa koskaan tehty, sillä siinä analysoitiin miljardeja kontakteja ihmisten välillä.

Maailma on siis nykyisin pienempi kuin mitä olemme olettaneet, ja se pienenee koko ajan. Facebookin mukaan vielä vuonna 2008 ihmisten välillä oli keskimäärin 4,28 ihmistä. Ihmiset ovat lähempänä toisiaan alueilla, joissa sosiaalinen media on keskimääräistä suositumpaa.

Facebook julkaisi samalla työkalun, jossa oman tilanteensa voi selvittää. Esimerkiksi tämän jutun kirjoittaneella luku on 3,22 ja Facebookin johtaja Mark Zuckerbergillä 3,17. Kerro muille kommenteissa mikä on sinun lukusi.