Näin voitat jokaisen riidan – vinkit väittelyn mestariksi

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Jokainen ihminen joutuu joskus tilanteeseen, jossa ei pysty olemaan samaa mieltä toisen henkilön kanssa. Hyvistä väittelytaidoista on apua, kun erimielisyys paisuu riidaksi ja keskustelusta tulee kiivaampaa. Daily Mail -julkaisi tutkimuksen tuloksena saadut vinkit, joiden avulla pystyt selviämään väittelystä voittajana.

1. Ajoitus

Ensimmäisenä kiistaan eriävällä mielipiteellä osallistunut henkilö saa paremmalla todennäköisyydellä muut puolelleen. Jos siis aiot osallistua keskusteluun, jossa olet eri mieltä, tee se niin nopeasti kuin mahdollista.

2. Sanavarasto

Argumenttisi kuulostaa vakuuttavammalta silloin kun et toista alkuperäisessä väitteessä olevaa terminologiaa. Jos väitteessä puhutaan esimerkiksi ilmastonmuutoksesta, käsittele aihetta argumentissasi viitaten kasvihuoneilmiöön.

3. Puhu rauhallisesti

Annat itsestäsi asiantuntevan kuvan, kun et muiden tavoin korota ääntäsi tai käytä aggressiivista kieltä ja kirosanoja.

4. Pitkä vastaus

Pidempi suunvuoro saa vastauksesi tuntumaan perustellummalta ja paremmalta.

5. Todisteet

Fakta toimii aina, minkä vuoksi kannattaa nojata tutkimuksista saatuun statistiikkaan ja lukuihin.

6. Linkit

Kirjallisesti väitellessä linkkaaminen mielipidettäsi tukevaan kirjoitukseen tai uutiseen on aina hyödyksi.

7. Osaa luovuttaa

Kun mielipiteitä on vaihdeltu noin neljästä viiteen kertaan, mutta vastapuolesi pää ei siltikään käänny, on aika luovuttaa. Neljään vasta-argumenttiin puolustuskannalla vastannut väittelijä ei tutkimusten mukaan tule enää muuttamaan mielipidettään.