Tiede vastaa: Naisten ja miesten aivot erilaiset?

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Kautta aikojen naisten käyttäytymistä on selitetty heidän sukupuoleensa liittyvillä uskomuksilla. Samoin miesten on kerrottu käyttäytyvän tietynlaisesti vain siksi, että heidän housuissaan on enemmän tavaraa kuin naisilla. Tiede kumoaa kaiken tämän.

Toki naisten ja miesten välisessä kehokemiassa on eroja jo pelkästään hormonien tasolla, mutta aivot ovat periaatteessa hyvinkin samanlaiset. Lähtökohtaisesti tiede ei puolla sitä, että naisten ja miesten aivot olisivat syntymästä saakka erilaiset.

Sen sijaan se, miten niitä käytetään vaikuttaa sukupuoliroolien jakaantumiseen. Astonin yliopiston professori Gina Rippon väittää, että ihmisten kannattaisi kiinnittää huomiota aivojen eroavaisuuksissa siihen, mikä tekee niistä niin kovin erilaisia?

Ihminen on syntyessään geenimassasta valmistettua muovailuvahaa, jonka ympäristö muovaa ulkoisten tekijöiden avulla. Aivojen toimintaan vaikuttavat perimän lisäksi eri aikakaudet, paikat, kulttuuri, koulutus, talous ja jopa ruokavalio.

Lisäksi stereotypiat luovat kuilua eri sukupuolten välille. Tämä ei välttämättä ole huono asia. Naiset ja miehet on luotu fysiikaltaan erilaisiin tehtäviin sopiviksi, vaikka heidän aivonsa ovatkin alunperin samanlaiset.