Söisitkö puhuvan eläimen lihaa? Tulevaisuus muokkaa moraalia

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Tulevaisuutta tutkiva futurologi Ian Pearson on julistanut, että eläimille voidaan asettaa puheen mahdollistava implantti vuoteen 2050 mennessä. Laite antaa kaikille eläimille mahdollisuuden ilmaista itseään ymmärrettävästi. Pystyisitkö syömään puhuvan eläimen lihaa?

Tulevaisuus ja teknologia luo jatkuvasti uusia haasteita ihmiskunnalle. Vaikka laitteita kehitetään helpottamaan ihmisten toimintaa, voi niillä loppujen lopuksi olla asioita monimutkistava vaikutus. Jos jokainen karjaeläin pystyisi puhumaan, käyttäisivätkö ihmiset enää niiden lihaa ravinnossaan, Lancasterin yliopistossa sosiaalipsykologiaa opettava Jared Piazza kysyy The Conversation -julkaisussa.

Toisin sanoen puhuvat eläimet olisivat tasavertaisemmassa asemassa ihmisten kanssa yhteisen kommunikaation ansiosta. Todellisuudessa eläimet kommunikoivat jo nyt keskenään lajitoveriensa ja muiden eläinten kanssa. Ne kommunikoivat myös ihmisten kanssa, vaikka emme kaikkea ymmärrä. Eläinten inhimillistämisellä voi kuitenkin olla kohtalokkaita vaikutuksia.

Laumaeläimet tarvitsevat usein määrätietoisen johtajan. Mikäli eläimet nostetaan ihmisten tasolle, eivät ne pääse toteuttamaan lajityypillistä käyttäytymistään sitäkään vähää kuin tutussa eläimen asemassa ollessaan. Osa asiantuntijoista väittää, että esimerkiksi demokraattiseen asemaan nostetut lemmikkieläimet oireilevat yleensä samankaltaisesti kuin hylätyksi tulleet yksilöt – ne eivät tottele käskyjä ja käyttäytyvät mielivaltaisesti.

Eläimet eivät koskaan voi käyttäytyä kuin ihmiset, vaikka ihmisten ja eläinten välinen luontosuhde olisikin muuttunut. Eläimiä inhimillistämällä kumotaan normaaliluonto ja sen ymmärtäminen. Vaikka eläimet saisivat puheen mahdollistavan laitteen, saattaa moni eläinten oikeuksia puolustava pettyä sanomaan. Piazza muistuttaa, että eläimet eivät välttämättä osaa arvioida tulevaisuutta tai omaa kohtaloaan. Eläimet puhuvat jo nyt, ihmisen vastuulle jää sanoman kuunteleminen ja tulkitseminen – ilman ylilyöntejä.

Mitä puhuvien eläinten syömiseen tulee, vastaa artikkelin lopussa kommentoiva Mike Swinbourne kysymykseen järkevästi. Ihmiset ovat myös eläimiä. Eläimet syövät toisiaan myös luonnossa, joten miksi ihminen ei voisi niin ikään käyttää eläimiä omassa ravinnossaan?