Kiehtova video: Näin lumitykki tekee keinolunta

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Talvet lämpenevät vuosi vuodelta, minkä vuoksi esimerkiksi laskettelurinteillä joudutaan yhä useammin tukeutumaan keinolumen tarjoamaan apuun. Youtube-käyttäjä Tom Scottin tuoreella videolla paneudutaan siihen, kuinka keinolunta tuotetaan.

Monet ovat varmasti ihmetelleet, miten vesi voidaan jäädyttää lumeksi vaikka lämpötila ei olisi pakkasen puolella. Video tarjoaa vastauksen kysymykseen: Vesi vastaanottaa höyrystyessään lämpöenergiaa läheltään. Osa koneen ilmoille syöksemistä vesipisaroista höyrystyy, jolloin lämpötila laskee ja toiset pisarat alkavat puolestaan jäätyä.

Keinolumen tuottaminen laskettelurinteille on videon perusteella yllättävänkin vaivalloista. Hafjellin hiihtokeskuksessa lumen luontia varten käytetään minuutin aikana jopa 30,000 litraa läheisen järven vettä. Keinolumen saloihin perehtyvä video on katsottavissa Youtubessa suomekielisillä teksitytksillä.