Nettihuijaus tuhoaa Apple-laitteet – älä vaihda päiväystä vuoteen 1970

Viihdeuutiset · Stara.fi

Applen huippusuosittu iPhone-älypuhelin on kärsinyt viime vuosina monista ongelmista, joita ovat aiheuttaneet bugit ja suunnitteluvirheet niin ohjelmistossa kuin laitteissakin. Parhaillaan verkossa leviää perätön väite puhelimeen piilotetusta yllätyksestä.

Nettiväitteen mukaan iPhone, iPod ja iPad -laitteen päiväyksen asettaminen käsin ajankohtaan 1.1.1970 ja puhelimen käynnistäminen uudelleen toisivat esiin laitteeseen piilotetun retroteeman. Todellisuudessa päiväyksen muuttaminen tekee kuitenkin laitteesta kallista sekajätettä, sillä muutoksen jälkeen laite on käyttökelvoton.

Yhdysvaltalainen kuluttajalehti Consumer Reports varoittaa verkossa leviävästä huijauksesta, jonka toteuttamisen jälkeen puhelinta ei saa palautettua toimintaan edes iTunesin kautta. Vaarasta ovat varoittaneet myös teknologialehti WIRED, nettihuijauksia paljastava Snopes ja brittilehti The Guardian.

Päiväyksen muuttaminen käsin on melko työlästä, joten vahingossa käyttäjä ei muutosta voi tehdä. Bugin syytä ei varmuudella tiedetä, mutta sen oletetaan liittyvän sovellusten aikaleiman käytöstä. 1.1.1970 antaa ilmeisesti aikaleiman nolla, jolloin sovellusten prosessit eivät saa käynnistymiseen tarvittavaa aikaleimaa, eikä siten edes laitteen käyttöjärjestelmä kykene käynnistymään.

PÄIVITYS: Verkossa on julkaistu video, jonka mukaan akun irrottaminen hekeksi laitteesta korjaisi päivämääräongelman ja pelastaisi puhelimen. Video korjauksesta löytyy tästä, mutta toimitus korostaa, että mobiililaitetta ei kannata lähteä itse availemaan.