Minkä eläimen näet tässä kuvassa? Kertoo persoonastasi

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Verkossa on lähtenyt leviämään lähes sata vuotta sitten tehty kuva, jonka avulla psykologit pystyivät arvioimaan ihmisten persoonia. Arvioitavalta henkilöltä kysytään kuvan kera, että näkeekö hän siinä esiintyvän eläimen jäniksenä vai sorsana.

Ilmeisesti se kummanko eläimen henkilö näkee, kertoo henkilön luovuudesta ja persoonasta. Amerikkalainen psykologi Joseph Jastrow käytti kuvaa ensimmäistä kertaa vuonna 1899 tutkiessaan ihmisten mentaalista toimintaa.

Mitä nopeammin henkilö onnistuu tunnistamaan kuvasta kummankin eläimen ja vaihtamaan kaselukantaansa toiseen sen luovempi henkilö on ja sitä nopeammin hänen aivonsa toimivat.

Osa ihmisistä näkee kuvassa heti linnun kun taas osa tunnistaa siinä olevan jäniksen. Kevään aikaan ihmiset tunnistavat Independent-lehden mukaan kuvassa suurimmalla todennäköisyydellä ensin jäniksen, kun taas syksyn saapuessa sorsan tunnistaminen on yleisempää.