Tutkijat: Seksielämällä on yhteys muistiin – muistatko sinä?

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Joukko englantilaistutkijoita ovat havainneet, että säännöllinen seksin harrastaminen auttaa mieltä ja muistia pysymään virkeänä varttuneellakin iällä. Coventryn yliopiston teettämän tutkimuksen mukaan säännöllinen seksielämä ehkäisee muun muassa dementiaa.

Laajamittaiseen tutkimukseen on osallistunut yli 6.800 koehenkilöä, jotka ovat iältään 50-89-vuotiaita. Koehenkilöiden muistia testattiin erilaisilla muisti – ja ongelmanratkaisupeleillä. Tutkijoille paljastui, että henkilöt, jotka harrastivat säännöllisesti seksiä pärjäsivät muistitehtävissä muita paremmin.

Miehet, jotka olivat seksuaalisesti aktiivisia pärjäsivät testeissä jopa 23 prosenttia paremmin verrattuna vähemmän aktiivisiin miehiin. Seksuaalisesti aktiiviset naiset suoriutuivat tehtävistä jopa 14 prosenttia paremmin vähemmän aktiivisiin naisiin verrattuna. Tutkimuksen tulokset on julkaistu Age and Ageing -ammattijulkaisussa.

Tutkijoiden mukaan tulokset perustuvat siihen, että seksiä harrastettaessa elimistöön erittyy dopamiinia, joka on mielihyvähormoni. Hyvän olon tunne on kuin eräänlainen palkinto, joka edistää kehon valmiutta oppia, suoriutua ja muistaa entistäkin paremmin. Alzheimer-säätiön johtaja Claire Walton puoltaa tutkimuksen tuloksia, sillä hänen mukaansa myös aiemmat tutkimukset ovat todistaneet, että aktiivisuus ja virkeys pienentävät riskiä sairastua muistisairauksiin.