Ystävälläsi syömishäiriö? Tarkkaile näitä merkkejä

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Tänä päivänä sekä naiset että miehet voivat kokea paineita omasta ulkonäöstään. Oman ruokavalion tarkkaileminen ja urheileminen saattavat mennä vähitellen äärimmäisyyksiin ja aiheuttaa henkilölle kenenkään huomaamatta syömishäiriön, joka voi jättää ikuiset arvet koko loppuelämän ajaksi.

Syömishäiriöt ovat todella yleisiä, ja Neda-sivuston mukaan pelkästään Iso-Britanniassa noin 220 miljoonaa naista ja 10 miljoonaa miestä kärsivät jossain vaiheessa elämäänsä syömishäiriöstä. Alan järjestö paljasti asioita, joita kannattaa tarkkailla ja seurata silloin kun epäilee läheisen kärsivän syömishäiriöstä.

1. Henkilö alkaa välttämään tiettyjä ruokia

Ensimmäinen syömishäiriön oire on yleensä se, että henkilö alkaa välttelemään joitain ruoka-aineita ja rajaa selkeästi sen mitä hän voi syödä ja mitä ei. Aluksi välteltäviä aineita voi olla muutamia, mutta tilanne voi nopeasti mennä niin pahaksi, että sallittujen ruoka-aineiden määrä on yhdellä kädellä laskettavissa.

2. Henkilö palelee

Kun ihminen syö liian vähän, on nälissään ja aliravittu, hän palelee herkemmin ja kokee olevansa jatkuvasti kylmissään.

3. Henkilö poistuu ruokailun aikana useita kertoja vessaan

Tämä kertoo yleensä siitä, että henkilö on saattanut piilotella ruokaa ja heittää sen vessassa roskiin. Vessakäynnit voivat kertoa myös siitä, että henkilö käy oksentamassa syömänsä ruoan heti pois.

4. Mieliala vaihtelee ja henkilön luonne voi muuttua

Syömishäiriö vie monesti ilon mukanaan ja tuo tilalle mielialan vaihteluja ja masentuneisuutta. Henkilö voi alkaa myös eristämään itseään muista ja välttelemään sosiaalisia tilanteita.

5. Treenaaminen viedään äärimmäisyyksiin

Useita kertoja päivässä urheileminen, jokaisen aterian jälkeen lenkkeileminen ja pitkät useamman tunnin treenit ovat hälyttäviä merkkejä siitä, että kaikki ei ole hyvin. Pitkät treenit kertovat yleensä myös siitä, että henkilö yrittää epätoivoisesti polttaa jokaisen syömänsä kalorin ja enemmän.