Jounin Kauppa LED-aikakauteen: ”Mukavampi kulkea junan etuosassa”

Viihdeuutiset · Stara.fi

Valaistuksessa on tapahtunut viime vuosina nopea muutos hehkulampuista ja loisteputkista ensin energiansäästölamppuihin ja aivan viime aikoina LED-valaistukseen. LED-valojen etuna on erittäin pitkä käyttöikä ja erittäin pieni virrankulutus. Nyt myös Jounin Kauppa siirtyy LED-aikakauteen.

Suomen tunnetuin kyläkauppa on juuri tehnyt suomalaisen Winled-yhtiön kanssa sopimuksen Jounin Kaupan valaistuksen päivittämiseksi LED-aikaan. Kyläkauppa on aina pyrkinyt olemaan edelläkävijä, ja kauppias Sampo Kaulanen kertoi Staralle tämän teeman jatkuvan yhä edelleen.

– Minulla on aina ollut asenne, että on mukavampi kulkea junan etuosassa kuin takavaunuissa. LED-valaistus säästää rahaa, energiaa ja luontoa. Siksi kauppakin tehtiin vuonna 2008 ensimmäisenä Suomessa sellaiseksi, jossa kaikki kylmäaineet oli korvattu hiilidioksidilla. Yhdessäkään putiikissa Suomessa ei aiemmin ollut tuota teknologiaa, Sampo Kaulanen kertoi Staralle.

– Kaupan lämpöjärjestelmäkin tehtiin niin, että kaikki hukkalämpö kierrätetään takaisin kauppaan. Kesällä ylimääräinen lämpö ajetaan maalämpökaivoihin, etteivät ne jäädy, eikä tarvita ilmastointia. Valaistuksen muuttaminen LED-valoiksi on luonnollinen jatkumo siihen, että koitetaan olla edelläkävijöitä.

Suurissa marketeissa ja muissa julkisissa tiloissa valaisinten sähkönkulutus näyttelee merkittävää osaa kiinteistä kuluista. Valaisinten päivityksestä vastaavan Winledin kehitysjohtaja Panu Rekilän mukaan Jounin Kaupan kokoisessa yksikössä sähköä voi säästyä tapauksesta riippuen jopa viidennes aikaisempaan.

– Kun vanhat valaisimet vaihdetaan ledeihin, niin säästöä sähkölaskussa syntyy vaan todella paljon. Ei tarvitse olla kummoinen ennustaja arvatakseen, että Jounin Kaupan esimerkkiä seuraavat pian muutkin kaupat, Rekilä kertoi Staralle.