Tutkimus: Vauvojen tulisi nukkua äidin vierellä kolmevuotiaaksi

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Unikoulu ja niin sanottu huudatuskoulu ovat tutkitusti haitallisia pienille vauvoille. Vauvan itkiessä yksin sekä äidin että vauvan stressihormonitasot nousevat. Äidin stressihormonit laskevat heti kun vauva lopettaa itkemisen, mutta vauvalle vaikutus on pidempiaikainen.

Stressille altistuneen vauvan kortisolitasot voivat olla huomattavan korkealla vielä päivienkin päästä siitä, kun hän ei saanut lohdutusta.

Nyt Daily Mail -kertoo uudesta tutkimuksesta, jonka mukaan lasten olisi hyvä nukkua äitinsä vierellä kolmevuotiaaksi saakka. Tutkijoiden mukaan yksin nukkuminen vahingoittaa lasten aivojen kehittymistä, mikä johtaa lapsen huonoon käytökseen lapsen kasvaessa vanhemmaksi.

Tohtori Nils Bergman kommentoi, että lapsen optimaalisen kehityksen kannalta vauvan tulisi saada nukkua ensimmäiset viikot äidin rinnalla, minkä jälkeen lapsen tulisi saada nukkua samassa sängyssä äidin kanssa kolme- tai neljävuotiaaksi saakka.

Tutkimuksessa mitattiin kuudentoista vauvan stressitasoja. Pinnasängyssä nukkuneet vauvat kokivat kolme kertaa enemmän stressiä kuin äidin vierellä nukkuneet. Pinnasängyssä vauvan uni oli myös laadultaan huomattavasti huonompaa, mikä vaikuttaa hidastavasti vauvan aivojen kehittymiseen.