Tutkimustulokset vahvistivat: Parisuhde lihottaa!

Terveys · Annukka Heikkilä

Parisuhteissa moni saattaa kerätä hieman ylimääräisiä kiloja vyötärölleen, koska yhdessä on mukavampi syödä, sohvalla voi tulla makoiltua yhdessä enemmän ja mukavuudenhalu kasvaa. Nyt asiaa on tutkittu ja saatu selville, että kumppanin kanssa tehdyt elämäntyylivalinnat merkitsevät lihomisen kannalta enemmän kuin omat geenit.

Huffington Post -sivusto kertoo Edinburghin yliopistossa tehdystä tutkimuksesta, jonka mukaan ihmisten viettämä terveellinen elämä tai hoikkavartaloinen lapsuus eivät ole tae siitä, että henkilöllä on hyvät geenit, joiden vuoksi hän ei voisi lihoa. Tutkijat saivat selville, että parisuhteessa ihmiset alkavat lihomaan sekä omien valintojen että kumppanin tekemien valintojen myötä.

Yliopisto tutki 20.000 henkilön geeniperimää ja elinympäristöä suhteessa heidän lapsuuteensa ja tämänhetkiseen aikuisiän elämään. Sen jälkeen muutoksia tarkasteltiin painon ja terveyden kannalta. Kävi ilmi, että henkilön hyvät geenit eivät ole tae siitä, että hänestä ei tulisi parisuhteessa ylipainoinen.

Tutkimuksen perusteella toivoa saavat kuitenkin ne henkilöt, jotka ovat ylipainoisia, koska laihtuminenkaan ei ollut geeneistä kiinni. Ylipainoiset henkilöt olivat painoa helposti keräävistä geeneistään huolimatta laihtuneet parisuhteessaan jos toisen henkilön elintavat olivat terveellisemmät.