Nykysukupolvet lihovat herkemmin kuin vanhempansa

Viihdeuutiset · Annika Kela

Nykyihmisten on liikuttava enemmän ja syötävä vähemmän pysyäkseen yhtä hyvässä kunnossa, kuin heidän vanhempiensa sukupolven edustajat, väittää Yorkin yliopiston teettämä tutkimus. Tutkijoiden mukaan nykyihmiset lihovat herkemmin kuin edeltäjänsä.

Daily Mail -lehden tutkimukseen osallistui 36.400 ihmistä Kanadan kansallisen terveyskyselyn muodossa. Jokavuotisiin kyselyihin on vastattu vuosina 1971-2008. Tulokset ovat osoittaneet, että nykyihmisten paino kasvoi, vaikka he kuluttivat yhtä suuren määrän kaloreita päivässä kuin heitä vanhemmat.

Tohtori Ruth Brown ja professori Jennifer Kuk huomasivat, että vuonna 2008 ihmisten paino oli kasvanut 10 prosenttia verrattuna vuoteen 1971, vaikka koehenkilöt olivat liikkuneet ja syöneet yhtä paljon. Brown ja Kuk totesivat, että tulevien sukupolvien kamppaileminen lihomista vastaan tulee olemaan haastavampaa kuin heitä edeltäneille sukupuolville.

Professori Kuk uskoo, että nykyihmisten painon nousemiseen vaikuttavat erityisesti päivärytmi, ruokailurytmi, elämäntyyli, lääkkeet, ilmansaasteet, stressi ja unenlaatu. Vaikka nykyihmiset kuluttaisivat kaloreita tehokkaasti, saattaa painoa kertyä silti enemmän kuin aiemmilla sukupolvilla erilaisesta elämäntyylistä johtuen. Tutkimuksen tulokset julkaistaan kokonaisuudessaan Obesity Research & Clinical Practise -ammattijulkaisussa.