Huvittava optinen harha – kämmeneen ilmestyy reikä

Viihdeuutiset · Annika Kela

Ongelmanratkaisupeleihin ja optisiin harhoihin erikoistunut BrainCraft-kanava on julkaissut netissä videon erikoisesta harhasta. Erilaisilla näköesteillä on nimittäin mahdollista saada aikaan harha, joka näyttää siltä kuin kädessä olisi reikä.

Videolla Vanessa Hill opastaa asettelemaan toisen silmän eteen esimerkiksi paperista tehdyn putken. Sen viereen Hill asetteli toisen kätensä. Tuijotettuaan muutamia sekunteja putken läpi, alkoi hänen näkökentässään tapahtua muutoksia. Putki ja käsi sulautuivat yhteen muodostaen käteen reiän.

Optinen harha johtuu siitä, että näköesteet pakottavat aivot sopeutumaan rajallisiin näköhavaintoihin. Kun toinen silmistä tarjoaa enemmän havaintoja voimistuvat sen aistit luonnostaan. Näkökenttä sulautuu yhteen ja sen seurauksena vaikuttaa siltä, kuin kädessä olisi reikä.