Seiso töissä vuoden työpäivät – kulutat 11 maratonin verran kaloreita

Terveys Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Kerroimme hiljattain, että istumatyö lisää merkittävästi riskiä sairastua kakkostyypin diabetekseen. Tähän ei auta edes työajan ulkopuolella harrastettu liikunta. Asian voi korjata helposti tekemällä työpäivän seisoma-asennossa.

British Journal of Sports Medicine -julkaisu on teettänyt tutkimuksen, jonka mukaan istumatyössä kuluu 2,6 kilokaloria minuutissa. Seisoviltaan työskennellen samassa ajassa kuluttaa 3,3 kilokaloria. Julkaisu laski, että mikäli työntekijä suorittaisi kaikki työpäivänsä vuoden ajan seisoma-asennossa, vastaisi se poltetuilta kalorimäärältään 11 juostua maratonia.

Muutama vuosi sitten kohistiin istumatyön vaaroista. Maailmalla levisi sen myötä ilmiö, jossa ihmiset työskentelivät tietyn aikajakson seisoviltaan ja vertasivat hyvinvointiaan aiempaan. Parhaiten terveysongelmiin auttaa liikkuminen. Ihmisten tulisi liikkua töitä tehdessään, julkisilla matkustaessaan ja televisiota katsellessaan. Pitkiä aikoja tapahtuva paikallaan oleminen on kaikista haitallisinta.