Brittien erikoinen vessaongelma – ulostetta syövät simpukat tukkivat viemärit

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Brittein saarilla nautitaan poikkeuksellisen leudosta talvesta. Nyt peukalonkynnen kokoiset simpukat ovat keksineet talvehtia brittiläisten viemäreissä. Ne kiipeävät sinne herkuttelemaan ihmisulosteella.

Iso-Britanniassa on vietetty lämpimintä talvea 350 vuoteen. Leuto sää on aiheuttanut vieraslajien poikkeuksellisen menestymisen, ja mukana on myös burginsimpukoiden lisääntyminen. Nämä vaeltajasimpukat voivat kiivetä asuntojen jätevesiviemäreihin, sillä ne käyttävät muun muassa ulostetta ravintona.

Simpukoiden joukkovaelluksesta on tullut riesa, ja ne tukkivat viemäriverkostoja ja vessanpönttöjä. Simpukkauhka koskee miljoonia kotitalouksia. Burginsimpukoita tavattiin brittiläisillä vesillä ensimmäistä kertaa vuonna 2014 ja niiden määrä on kasvanut räjähdysmäisesti, RT-uutistoimisto uutisoi.