Nyt se on todistettu! Naiset tarvitsevat enemmän unta kuin miehet

Terveys Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Pariskuntien eriävät unirytmit saattavat olla yksi suurimmista liiton kompastuskivistä. Osa kumppaneista jopa tappelee unensaamisen ja yhdessä nukkumisen suhteen, jos toinen osapuolista ei koe saavansa tarpeeksi lepoa. Usein nainen on se, joka tarvitsee unta enemmän.

Loughboroughin yliopiston unitutkimuskeskus seurasi 210 keski-ikäisen pariskunnan nukkumistottumuksia ja aivotoimintaa. Tulosten perusteella naiset kärsivät suurempia terveysongelmia unenpuutteesta kuin miehet. Huonosti nukkuvat naiset kärsivät henkisistä ongelmista, masennuksesta ja jopa vihasta. Miehillä ei samanlaisia oireita ilmennyt.

Syy tähän on se, että naisten aivot tarvitsevat enemmän aikaa palautuakseen ja toimiakseen. Tutkimusta johtanut professori Jim Horne tietää, että unen aikana aivot eheytyvät. Mitä enemmän aivoja käytetään päivän aikana, sitä enemmän ne vaativat myös lepoa. Naisilla on usein synnynnäinen kyky tehdä montaa asiaa samanaikaisesti ja tämä jos mikä kuormittaa aivoja.

Naisten monimutkaisemmat aivot vaativat tutkimuksen mukaan keskimäärin noin 20 minuuttia enemmän lepoa kuin miesten aivot. Ilman tarvittavaa unenmäärää saattaa aivojen väsymystila heijastua naisen käyttäytymiseen tuhoisasti ja ympäristöä vahingoittavaksi, YourTango uutisoi.