10 tapaa saada tehot irti etätyöstä

Lifestyle Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Osa ihmisistä saattaa olla sellaisessa työssä, että pystyy työskentelemään kotoa käsin. Kotona työskenteleminen voi olla mukavaa vaihtelua, mutta säännöllisesti kotonaan töitä tekevien kannattaa miettiä sääntöjä ja raameja työpäivilleen. Life Hacker -sivusto kertoi tärkeimmät kulmakivet kotona työskentelemiseen.

1. Pukeudu

Pue aina yllesi jotain muuta kuin pyjama tai oloasu. Arkivaatteissa työt hoituvat tehokkaammin ja saatat tuntea olosi myös pirteämmäksi.

2. Teeskentele työmatka

Tee jotain ulkona ennen työpäiväsi aloittamista. Käy esimerkiksi hakemassa lounastarvikkeet, kahvia tai tee vaikkapa pieni lenkki ennen työpäivän alkamista.

3. Taukojumppa

Muista nousta välillä mukavalta sohvaltasi, pidä selkeä kahvitauko tai käy ulkona välillä haukkaamassa happea.

4. Hanki kotiin oikeat välineet

Varmista, että sinulla on kotona työskentelemistä varten oikeat ja mielekkäät työvälineet käytössäsi.

5. Pyydä perhettä olemaan häiritsemättä sinua

Tee perheellesi selväksi, että teet töitä eikä sinua saa häiritä.

6. Poista muut häiriötekijät

Eristä itsesi johonkin huoneeseen tai paikkaan, jossa perheenjäsenesi eivät kävele jatkuvasti ohitsesi tai vilkuile selkäsi takaa.

7. Luo hyvä työympäristö

Varmista, että sinulla on hyvä työasento ja sopivan kirkas valaistus.

8. Vaihtele työpistettä

Tee tietyt tehtävät aina tietyssä paikassa kotonasi tai vaihda työympäristö välillä kokonaan esimerkiksi läheiseen kahvilaan. Näin saat hieman vaihtelua työpäivääsi ja ajatuksenkulkusikin luultavasti saa lisää virtaa.

9. Muista lopettaa ajoissa

Älä venytä työpäivääsi loputtoman pitkäksi, vaikka työtehtävän lopettaminen tai kesken jättäminen tuntuisikin kotona hankalalta.

10. Rutiinit

Muista tehdä kotona työskennellessäkin itsellesi ja työpäivällesi rutiinit. Herää tiettyyn aikaan, pidä taukoja tiettyihin aikoihin, aikatauluta työtehtäväsi, ja muista aamiaisen ja lounaan syöminen.