Sisarusten kinastelu oletettua tärkeämpää

Lifestyle Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

On täysin normaalia, että sisarukset härnäävät toisiaan ja kinastelevat keskenään. Vanhemmat voivat pitää lasten tappelemista huonona asiana, mutta kasvatustieteen apulaisprofessori Debra Harwood on kuitenkin sitä mieltä, että sisarusten härnääminen on lapsen kehityksen kannalta todella hyödyllistä.

Debra Harwood kertoi Helsingin Sanomien mukaan menestyksekkään härnäämisen vaativan lapselta hyviä sosiaalisia taitoja. Sisarukset tuntevat toisensa niin hyvin, että he tietävät mikä toista ärsyttää. Tämän vuoksi sisarukset päätyvät usein kiusaamaan toisiaan enemmän kuin lapset yleensä.

Fyysisesti vahvempi tai iältään vanhempi lapsi yleensä määrää leikin luonteen ja hallitsee leikkikaluja. Pienempi sisarus voi härnätä ja haastaa isomman valta-aseman yrittämällä tasoittaa pelikenttää. Kiusanteko voi joskus olla myös pelkästään kutsu leikkimään.

Kiusaaminen on lapsen kehityksen kannalta hyödyllistä, koska sen avulla lapsi oppii tärkeitä sosiaalisia taitoja. Kiusaamis- ja riitatilanteissa lapsi oppii vuorovaikutustaitoja ja omien tunteidensa käsittelemistä, minkä lisäksi lapsi oppii lukemaan toisen ihmisen tunteita, suuttumaan, perustelemaan ja sopimaan.