Älyroska-astia osaa soittaa hätänumeroon

Digi Terveys Viihdeuutiset · Annika Kela

Hyväntekeväisyysjärjestö Nesta on kehittänyt vanhuksille suunnatun roska-astian, joka hälyyttää apua, jos omistaja ei ole vienyt roskiaan ulos kahteen viikkoon. Sensoreilla varustellut innovatiiviset roska-astiat on ohjelmoitu soittamaan hätänumeroon rutiinista poikkeavissa tilanteissa.

Nestan mukaan yksi nykypäivän ongelmista on se, että monet vanhuksista eivät osaa käyttää teknologiaa tai heidän turvakseen hankittuja laitteita. He eivät välttämättä osaa hälyyttää apua, kun on sen hetki. Roskapussien vieminen roska-astialle on rutiininomaista toimintaa ja se on helppo yhdistää osaksi vanhusten turvajärjestelmää.

Mikäli vanhus poikkeaa arkirutiineistaan, hälyyttää roska-astia apua. Nopealla yhteydenotolla pelastuslaitos saa tiedon mahdollisesta hätätilanteesta. Ellei vanhus vastaa puhelimeensa lähetetään paikalle ambulanssi. Daily Mail -lehden mukaan Nesta on vakuuttunut siitä, että yksinkertainen innovaatio tulee vielä jonain päivänä pelastamaan henkiä.