Retkeilijä löysi 2 000 vuotta vanhan kultakolikon

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Euron kolikon löytyminen kadulta voi olla mukava yllätys. Vielä mukavampi yllätys on epäilemättä se, jos maasta sattuu löytämään tuhansia vuosia vanhan kultarahan. Retkeilijä Laurie Rimon oli vaeltamassa Israelin Galileessa, kun hän huomasi nurmikolla jotain kiiltävää.

Laurie luuli löydöstään ensin rihkamaksi tai leluksi, mutta pian paljastui, että kyse oli jostain muusta. Hän oli löytänyt 2.000 vanhan roomalaisen kultakolikon.

Löydöksen todellinen luonne selvisi, kun paikallinen opas jakoi kuvan rahasta antiikkiesineisiin perehtyneelle asiantuntijalle. Associated Press -uutistoimiston mukaan raha on peräisin vuodelta 107, ja sitä koristaa keisari Augustuksen kuva.

Kolikko löytyi arkeologisen kaivauksen lähettyviltä. Israel Antiquities Authority -järjestön mukaan kyseessä on toinen koskaan löydetty kolikko laatuaan. Toinen sijaitsee Lontoon British Museum -museon kokoelmissa.