Pikkusiskot ja -veljet parantavat muiden sisarusten terveyttä

Terveys Viihdeuutiset · Stara.fi

Pikkuveljet ja -siskot saattavat välillä tuntua todellisilta riesoilta, mutta nyt heistä on tutkitusti seuran ja leikkikaverin lisäksi myös terveydellistä hyötyä vanhemmille sisaruksille. Uuden tutkimuksen mukaan sisaren syntymä ennen vanhemman sisaren kouluun menemistä paransi tämän terveyttä ja fyysistä kuntoa.

Michiganin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan saatiin selville, että pienistä lapsista terveimpiä ja normaalimpia painoindeksiltään olivat ne lapset, joilla oli pikkuveli tai -sisko. Paras painoindeksi oli lapsilla, jotka olivat saaneet perheeseen pienemmän sisaruksen ollessaan itse vähintään kaksivuotias ja enintään neljävuotias.

Tutkijat eivät ole Science Daily -sivuston mukaan täysin varmoja siitä mistä pienempien sisarusten aiheuttamat terveyshyödyt johtuvat, mutta he epäilevät painoindeksin paranemisen johtuvan siitä, että lapsi on kotonaan aktiivisempi sisarustensa johdosta.

Tutkijat uskovat vanhempien myös ruokkivan lapsiaan eri tavalla kun heitä on enemmän kuin vain yksi. Lapsi pystyy muuttamaan alle kolmen vuoden ikäisenä ruokailutottumuksiaan, minkä vuoksi sisaren syntymän vuoksi kenties terveellisempään ja säännöllisempään suuntaan viety ruokavalio on ehtinyt vielä muuttamaan lapsen ruokailutottumukset ja asenteet ruokaa kohtaan.