Tutkijat kehittivät rintasyövän havaitsevat rintaliivit

Viihdeuutiset · Annika Kela

Kolumbian kansallisen yliopiston insinöörit ovat kehittäneet rintaliivit, jotka tunnistavat rintasyövän. Tutkijat ovat testanneet rintaliivien prototyyppiä ja tulokset ovat olleet vakuuttavia. Syövän tunnistavissa rintaliiveissä on pieniä infrapunasensoreita, jotka mittaavat rintojen lämpötilaa.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että poikkeavien solujen ympärillä verenkierto on vilkkaampaa ja se ilmenee muun muassa lämpönä. Sensorit havaitsevat lämmönvaihtelun rintojen kudoksissa ja mikäli rinnoista löytyy paikallisia lämpöpisteitä voi syynä olla syöpä.

Sensorit antavat hälytyksen rintaliivien käyttäjälle esimerkiksi älypuhelimen avulla. Ilmoituksen ansiosta käyttäjä voi hakeutua lääkäriin ajoissa. Fusion-sivuston mukaan rintaliiveillä on mahdollista tunnistaa syöpä jo sen alkuvaiheessa. Tutkijat toivovat, että infrapunasensorein varusteltuja liivejä saataisiin markkinoille mahdollisimman pian, sillä he uskovat keksinnön pelastavan ihmishenkiä.