Varoitus perunoista! Älä säilytä jääkaapissa

Ruoka Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Moni säilyttää jääkaapissa juureksia, vihanneksia kasviksia ja jopa hedelmiä siinä toivossa, että ne säilyisivät paremmin. Jääkaapissa ei kuitenkaan tarvitsisi tai kannattaisi säilyttää aivan kaikkea. Food Standards Agency -sivuston mukaan monien jääkaapista löytyvä peruna on ensimmäinen, mikä jääkaapista tulisi poistaa.

Perunaa tulisi säilyttää viileässä ja pimeässä paikassa. Viileä sekoitetaan usein kylmään, vaikka jääkaappi ei ole näille oikea säilytyspaikka. Kylmä nopeuttaa perunan tärkkelyksen muuttumista sokeriksi. Sokeriksi muuttunut tärkkelys tuottaa valmistuksen aikana perunaan yhdistettä, joka on ihmiselle pitkäaikaisessa käytössä vaarallista.

Jääkaapissa säilytetyn perunan tärkkelys muutttuu sokeriksi, joka tuottaa kuumentaessa akryyliamidi-nimistä yhdistettä. Kylmässä säilytetty peruna sisältää keitettämisen ja paistamisen jälkeen akryyliamidia, joka on luokiteltu ihmiselle syöpää aiheuttavaksi yhdisteeksi. Akryyliamidia löytyy myös muun muassa kahvista, perunalastuista, kekseistä, näkkileivästä ja ranskanperunoista.