HS: Elisa jumiuttaa asiakkaidensa datasiirron ulkomailla

Digi Viihdeuutiset · Stara.fi

Stara kertoi taannoin miten EU-maissa tulee huhtikuun lopussa voimaan hintasääntelyasetus, joka rajoittaa operaattorien datasiirron hinnoittelua ulkomailla. Asetuksen tarkoitus on tehdä palvelus kuluttajille, joiden ei jatkossa tarvitsisi enää pelätä datasiirron korkeita kustannuksia. Nyt Helsingin Sanomat uutisoi Elisan erikoisesta vastaiskusta.

Lehden mukaan Elisa on päättänyt romahduttaa datasiirtonsa nopeuden ulkomailla vaivaiseen 0,25 megabittiin sekunnissa, ellei asiakas maksa lisähintaa. Tällaisilla datanopeuksilla verkon käyttäminen on ulkomailla käytännössä mahdotonta, sillä jo pelkän karttasivun tai sähköposten liitteen avaaminen vaatii merkittävästi nopeamman datayhteyden toimiakseen normaalisti.

Elisan 0,25 megabitin datanopeuden voi suhteuttaa helposti siten, että tavallisella 3G-yhteydellä matkapuhelimen datasiirron nopeus on noin 1-10 megabittiä sekunnissa ja 4G-yhteydellä 10-40 megabittiä sekunnissa.

Elisa jumiuttaa asiakkaidensa datasiirron ulkomailla 30. huhtikuuta, eli samana päivänä, kun hintasääntelyasetus tulee voimaan. Elisan henkilöasiakkaiden puhelinliittymistä vastaava johtaja Jan Virkki kertoi Helsingin Sanomille, että ulkomaan tiedonsiirtonopeuden laskulla halutaan suojella kuluttajia vahingossa syntyviltä ylisuurilta laskuilta.