Näin saat muut tekemään sinulle palveluksia

Lifestyle Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Ihmiset pyytävät toisiltaan päivittäin sekä isompia että pienempiä palveluksia. Elite Daily -kertoo uudessa artikkelissaan Ellen Langerin tekemästä tutkimuksesta, josta saatiin selville, että ihmiset suostuvat tekemään palveluksen helpommin jos se kysytään heiltä tietyllä tavalla.

Langerin tutkimuksesta kävi ilmi, että ihmisen antaessa palvelukselleen jonkin syyn tai perustelun, toinen henkilö toteuttaa sen helpommin. Jos ihminen pyytää palvelusta toiselta ilman perustelua siitä minkä vuoksi hän tarvitsee sen, hänellä on vain noin 60 prosentin mahdollisuus saada toinen tekemään se.

Kun henkilö perustelee toiselle tarvitsemansa asian joko oikealla tai väärällä ja jopa järjettömällä syyllä, se toteutetaan helpommin. Tekosyyllä ihminen saa toisen tekemään itselleen palveluksen 93 prosentin mahdollisuudella, ja 94 prosentin varmuudella kertoessaan oikean järkeenkäyvän syyn.