Tutkijat hämmentyivät: Alkoholin tuoksu saa selvätkin käyttäytymään humalaisesti

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Sanotaan, että pelkkä alkoholijuoman korkin päälle astuminen tai alkoholin haistaminen saa osan ihmisistä humalaan. Tämä väite ei näyttäisikään olevan täysin tuulesta temmattu, koska uusimman tutkimuksen mukaan alkoholin tuoksu vaikuttaa siihen miten ihmiset käyttäytyvät.

Medical Daily kertoo Englannissa Edge Hill University -yliopistossa tehdystä tutkimuksesta, jossa tutkittiin alkoholin tuoksun vaikutuksia ihmisten käyttäytymiseen. Ihmisten alkoholikäyttäytymisen tiedetään muuttuvan paikan ja tilanteen mukaan, mutta nyt tutkijat halusivat myös selvittää aistien osuutta asiaan.

Tutkimuksesta saadut tulokset viittasivat siihen, että alkoholin haistaminen voi saada ihmiset juomaan alkoholia herkemmin, käyttäytymään holtittomammin, syömään rasvaista ruokaa ja käyttämään myös muita päihteitä. Alkoholin tuoksu saa ihmisissä aikaan siis samanlaista käyttäytymistä kuin itse alkoholin nauttiminen.