Alkoholin kohtuukäytön terveysvaikutukset tyrmättiin

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Olemme kertoneet lukuisista tutkimuksista, joissa on todettu alkoholin kohtuukäytön edistävän ihmisten terveyttä. Usein näissä tutkimuksissa on väitetty, että sivistyneesti alkoholia siemailevat ihmiset pysyvät terveempinä ja elävät pidempään kuin raittiit henkilöt.

Victorian yliopisto löysi tutkimuksista yleisen virheen. The Journal of Studies on Alcohol and Drugs -julkaisu uutisoi mittavasta alkoholin kohtuukäyttöön liittyvästä harhaluulosta. Victorian yliopiston tutkijat olivat ottaneet suurennuslasin alle yhteensä 87 alkoholinkäytön ja paremman terveyden yhdistävää tutkimusta. Tarkastelussa selvisi, että suurimmassa osassa tutkimuksia oli käytetty vääränlaisia vertailuryhmiä.

Kun tutkimuksissa vertailtiin alkoholia kohtuudella nauttivia henkilöitä sekä täysin raittiita ihmisiä, puhuivat tulokset siemailijoiden paremmasta terveydestä ja pitkäikäisyydestä. Valitettavan usein nämä raittiina olevat henkilöt olivat kuitenkin olleet jossain vaiheessa olleet ongelmissa alkoholin runsaan käytön kanssa, mikä puolestaan on suoraan verrannollinen heidän jo valmiiksi huonompaan terveydentilaansa.

Kun tämä otettiin vertailussa huomioon, oli kohtuukäyttäjien ja raittiiden eliniän ennuste sama. Pisimpään elävät satunnaiset käyttäjät, jotka nauttivat ylipäätään hyvin vähän alkoholia viikossa – jos ollenkaan.