Tiedemiehet vastaavat: ”Miksi ihmisellä on peppukarvoja?”

Terveys Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Useimmilla nisäkkäillä, myös ihmisillä, on kehossaan karvoitusta. Ihmisten ihokarvat ovat jäänne ajoista, jolloin esi-isämme muistuttivat enemmän apinaa kuin nykyistä karvattomampaa homo sapiensia. Ihmisiä saattaa kuitenkin askarruttaa kysymys, miksi karvoja on myös takapuolessa?

SciShow vastaa katsojiensa kysymyksiin laaja-alaisesti ja kattavasti. Nyt tieteen turvin vastauksia antava YouTube-kanava on selvittänyt ihmisen peppukarvojen perimmäisen tarkoituksen yhden katsojan toiveesta. Katsoja oli kummastellut anusaukkonsa ympärillä kasvaneita ihokarvoja.

Peppukarvojen olemassaolosta ei ole toteutettu tieteellisiä tutkimuksia. Sen sijaan niiden aiheuttamista sairauksista ja vaivoista on kerätty paljon informaatiota, ja näiden tietojen valossa peppukarvoista on ihmisille nykypäivänä enemmän haittaa kuin hyötyä.

Vaikka kaikilla evoluution muovaamilla asioilla ei välttämättä tarvitse olla tiettyä tarkoitusta, voidaan takapuolen karvoituksen olettaa johtuvan esimerkiksi kitkan vähentämisestä.

Teoria vaatisi kuitenkin vertailua ja lisätutkimuksia esimerkiksi juoksijoiden keskuudessa, jolloin vertaillaan anusaukkonsa ympäriltä karvoja poistaneiden suorituksia niihin, jotka ovat jättäneet ihokarvoituksen ennalleen.

Toisaalta ihmisellä on edelleen karvoitusta paikoissa, jotka tuottavat eniten erilaisia hajuja kehossa. Alkukantaisesti ajateltuna ihmiset merkkaavat reviiriään paremmin, mitä enemmän he haisevat. Ja osa ihokarvoista liitetään nykyisin epäsiisteyteen ja sen myötä myös haisemiseen.