Belgian viranomaiset terrori-iskujen jälkeen: ”Viestitelkää somessa, välttäkää suoratoistopalveluja”

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Belgiassa koettiin tiistaina 22. maaliskuuta kauhun hetkiä Brysselin kansainväliseen lentokenttään ja Maelbeekin metroasemaan kohdistuneiden terrori-iskujen vuoksi. Isis-terroristijärjestö ilmoittautui viimeisimpien tietojen mukaan ainakin 35 kuolonuhria vaatineiden iskujen tekijäksi.

Iskujen myötä Belgian viranomaiset ovat ohjeistaneet kansalaisia verkon käytön suhteen. Belgian pääministeri Alexander De Croo kehoitti Twitter-päivityksessään ihmisiä hoitamaan kommunikoinnin Facebookin, Whatsappin ja Twitterin kaltaisten palvelujen avulla perinteisten puheluiden sijaan. Maan matkapuhelinverkot ovat nimittäin olleet pahasti ruuhkaantuneita iskujen jälkeen.

Belgian hallituksen virallisella Facebook-tilillä ihmisiä suositeltiin puolestaan vähentämään väliaikaisesti videoiden katselua ja musiikin kuuntelua verkossa. Tämä koskee erityisesti Netflixin ja Spotifyn kaltaisia suoratoistopalveluja, sillä niiden runsas käyttö saattaisi hidastaa maan verkkoyhteyksiä.

Facebook aktivoi turvallisuustilansa nopeasti tiistain terrori-iskujen jälkeen. Sen ansiosta Belgiassa asuvat tai oleilevat Facebook-käyttäjät voivat helposti ilmoittaa olevansa kunnossa tai poistuneensa kriisialueelta.