Huolestuttava tieto realitysarjojen katsojista

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Televisiossa jokaisella kanavalla pyörii tällä hetkellä todella monia realitysarjoja. Realityohjelmissa kisaillaan laulu- tai ruoanlaittotaidoilla, tehdään bisnestä, etsitään rakkautta ja seurataan tunnettujen henkilöiden elämää.

Monet sarjoista ovat koukuttaneet ihmiset katsomaan niitä, mutta uuden tutkimuksen mukaan vain tietynlaiset ihmiset alkavat seuraamaan realityä. Tutkijat analysoivat tutkimusta varten 600 henkilön persoonia ja televisionkatselutottumuksia.

Ohio State University -yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan realitya katsovilla ihmisillä oli enemmän narsistisia piirteitä kuin ihmisillä, jotka katsoivat asiapitoisempia ohjelmia televisiosta.

Tutkijat eivät osanneet Daily Mail -lehden mukaan kuitenkaan sanoa, että aiheuttavatko realitysarjat ihmisissä narsistisia piirteitä nousemaan pintaan vai vetääkö reality luonnostaan narsistisia ihmisiä puoleensa.

Realitya katsovat henkilöt saivat kuitenkin korkeat lukemat kysymyksissä, jotka koskivat muun muassa itsekeskeisyyttä, oman edun tavoittelemista, empatian puutetta ja muiden ihmisten käyttämistä oman edun tavoittelemisessa.