9 huonoa tapaa – nämä vanhentavat ennenaikaisesti

Terveys Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Nuoruuden lähdettä on etsitty kautta historian. Osa ihmisistä pelkää vanhenemista niin paljon, että he turvautuvat kauneuskirurgiaan ja vaihtoehtohoitoihin pysyäkseen ikäistään nuoremman näköisenä. Nyt on listattu yhdeksän tapaa, jotka ovat turmiollisia ihmisen elimistön hyvinvoinnille.

Kun keho ja mieli ovat tasapainossa, eivät ikämittariin kertyvät numerot vaikuta vanhenemisprosessiin yhtä kohtalokkaasti. Helpoin tapa saattaa itsensä väsyneeksi ja vanhaksi on asioista stressaaminen.

Kun elämän ottaa liian vakavasti, saattaa stressi kuluttaa hyvinvointia salakavalasti nakertaen. Hyvinvointiklinikan johtaja tohtori Michael Roizen kertoo Thrillist-sivustolle, että stressi on eittämättä suurin vanhenemista aiheuttava tekijä maailmassa.

Myös epäsäännöllinen unirytmi ja sokerin liikakulutus tuovat ryppyjä henkiseen ja fyysiseen olemukseen. Sosiaalisesti virkeä elämäntapa nuorentaa, ja ihmisten kanssa säännöllisesti tekemisissä olevat henkilöt vanhenevat tutkitusti yksinäisiä hitaammin.

Television ja muiden näyttölaitteiden liiallinen tuijottaminen lisää riskiä sairastua diabetekseen ja syöpään. Sen sijaan kannattaisi harrastaa liikuntaa, mikä edesauttaa nuorena pysymisessä.

Ihonhoidon laiminlyöminen vanhentaa ulkonäköä ja lääkkeiden liiallinen syöminen yleiskuntoa. Roizen muistuttaa, että kaikkea tulisi tehdä elämässä kohtuudella, sillä liiallinen kuntoileminen on yhtä vaarallista terveydelle ja hyvinvoinnille kuin sohvaperunana oleminen. Toisin sanoen elämästä kohtuudella nauttiminen on helpoin keino nuorena pysymiseen.