Kuntosalin painot bakteeripesiä – jopa 362 kertaa wc-pönttöä likaisempia

Fitness Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Kuntosalilaitteita arvioiva Fitrated-sivusto julkaisi tekemänsä tutkimuksen, jossa selvitettiin miten paljon kuntosalilaitteissa on bakteereja. Kuntosalilla hyviin tapoihin kuuluu kuntosalilaitteen pyyhkiminen desinfiointiaineella aina oman käytön jälkeen. Kaikki eivät kuitenkaan muista aina noudattaa tätä sääntöä, minkä vuoksi bakteerit leviävät salilla entistä enemmän.

Tutkimusta varten pyyhittiin 27 eri kuntosalilaitetta kolmelta eri kuntosalilta. Tutkimuksen avulla saatiin selville, että ihmisistä hien avulla lähtevistä bakteereista 72 prosenttia on sellaisia, jotka aiheuttavat muille ihmisille erilaisia tulehduksia ja ovat vaaraksi heidän vastustuskyvylleen.

Kuntopyörässä oli 39 kertaa enemmän bakteereja kuin kahvilan muovisissa tarjottimissa. Juoksumatolla ihmisistä lähteneitä bakteereja oli 74 kertaa enemmän kuin yleisessä käytössä olevassa vesihanassa. Yllättävintä oli kuitenkin se, että vapaista painoista pyyhittyjä bakteereja oli jopa 362 kertaa enemmän kuin vessanpöntön istuimessa.

Kuntosalilla hikoillessa ihmisistä irtoaa hien ja ihon mukana lukemattomia bakteereja, jotka leviävät kuntosalilaitteiden ja painojen avulla muihin kävijöihin. Kuntosalilla bakteereille löytyy myös monia otollisia paikkoja, joissa bakteerit pääsevät lisääntymään rauhassa. Kuntosalilla käydessä kannattaakin muistaa pestä käsiään ja varoa silmien ja suun pyyhkimistä treenin aikana.