Oletko huono kuuntelija? Muuta nämä tavat välittömästi

Lifestyle Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Jokainen tuntee ihmisen, joka keskeyttelee jatkuvasti ja puhuu pelkästään itsestään. Kun näille henkilöille jakaa tuntojaan, alkavat he välittömästi luetella asioita omasta elämästään ilman, että vaivautuisivat edes kommentoimaan – saati myötäelämään – toisen ihmisen kertomaan.

Kuunteleminen on jalo taito, jonka voi oppia helposti. Yksi harmittavista tavoista on lytätä toisen argumentit vähättelevään sävyyn. Huono kuuntelija saattaa kommentoida kuulemaansa tyyliin: ”Älä ole niin dramaattinen. Olet liian tunteellinen. Unohda se jo ja mene eteenpäin”, Your Tango kertoo.

Tämänkaltaisilla fraaseilla periaatteessa lyttää toisen ihmisen tuntemukset ilman ymmärryksen häivää. Parempi tapa olisi antaa vaikkapa vinkkejä vaikeasta asiasta ylitsepääsemiseksi tai kysyä ja keskustella aiheesta lisää. Yhtä ärsyttävä ominaisuus löytyy kuuntelijoilta, jotka ovat kuuntelevinaan, mutta toistavat periaatteessa kaiken kuulemansa ilman, että toisivat omaa näkökulmaansa keskusteluun mukaan. Tällöin tuntuu kuin keskustelisi papukaijan kanssa.

Mikäli keskustelu äityy kinasteluksi, ei kommentteihin kannata tarttua aina omasta näkökulmasta ja tuoda pelkästään itseään esiin. Monia raivostuttavat henkilöt, jotka kommentoivat kaikkeen: ”Minun mielestäni…”. Samaan kastiin voidaan panna kuuntelijat, jotka ohittavat vastapuolen jutustelun ja siirtyvät suoraan omiin aiheisiinsa. Kuunteleminen on oleellinen osa puheviestintää ja osa toimivaa vuorovaikutusta. Ilman kuuntelemista ei ole keskustelemista.