Multitaskaaminen laskee älykkyysosamäärää

Terveys Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Mitä enemmän aivoja käytetään päivän aikana, sitä enemmän ne vaativat myös lepoa. Etenkin naisilla on synnynnäinen kyky tehdä montaa asiaa samanaikaisesti, ja kaikki hameväen edustajat tietävät, että he saattavat helposti pohtia samanaikaisesti ostoslistaa, loman varaamista, työsähköpostien lähettämistä ja päivittää kuulumisia Facebookiin.

Multitaskaaminen on taitolaji, jolloin hoidetaan montaa asiaa samanaikaisesti. Valitettavasti useiden eri asioiden samanaikaisesti hoitaminen saattaa kuormittaa aivoja niin paljon, että se vaikuttaa lopulta henkilön onnellisuuteen. Elämästä tulee suorittamista.

Lontoon yliopistossa on toteutettu tutkimus, jonka mukaan ihmisten älykkyysosamäärä laskee hetkellisesti, mikäli he tekstailevat ja lähettävät sähköposteja samanaikaisesti työpöytänsä ääressä. Tehtävästä toiseen pomppiminen on kuin keskittymisellä jonglööraamista. MIT:n professori Earl Miller tietää, että huomion kiinnittyminen moneen eri asiaan voi johtaa lopulta ahdistuneisuuteen ja nostaa stressihormonien tasoa.

Yksi tehtävänhallinnan peruspilareista on yhteen asiaan keskittyminen. Kun työt hoidetaan pinon päältä yksi kerrallaan, laskee tehtävien määrä tehokkaammin kuin jos yrittäisi hallita kaikkia tehtäviä kerralla ja samanaikaisesti. Stressi kuormittaa aivoja ja tehokkuus laskee.

Multitaskaaminen huijaa aivoja dopamiinin avulla, sillä ihminen palkitaan hyvänolon tunteella saadessaan suoritettavat tehtävät valmiiksi. Ahneuksissaan ihminen saattaa haaliaa liikaa töitä. Energia olisi järkevämpää jakaa yhteen asiaan kerrallaan. Väsyneenä ihminen toimii impulsiivisesti ja kärsimättömästi. Tällöin tehtävät saattavat jäädä puolitiehen, Your Tango muistuttaa.