Mielialaan vaikuttaa kodissa yksi asia ylitse muiden

Koti & Asuminen Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Moni nauttii siististä kodista, jossa asiat ovat järjestyksessä. Kaappien järjesteleminen ja sängyn näkeminen pedattuna voivat tehdä olosta tyytyväisen, mutta nyt on kuitenkin tutkittu, että yllättävän paljon ihmisten onnellisuuteen kotona vaikuttaa kodin seinien väri.

Tapettien ja maalien väri kotona vaikuttaa siihen kuinka valoisa asunto on ja millainen tunnelma kodissa on. Tutkija ja psykologi Sally Augustin kertoi Huffington Post -lehden mukaan, että seinien väri vaikuttaa merkittävästi siihen miten onnelliseksi ihminen itsensä kotonaan tuntee.

Seinien sävyt vaikuttavat ihmisten tunteisiin. Esimerkiksi vaaleat, mutta kirkkaat ja valkoisen kanssa sekoitetut sävyt saavat ihmisen rentoutumaan. Muun muassa vaaleansininen ja salvianvihreä ovat sellaisia sävyjä, jotka rentouttavat ihmisiä, koska niitä on niin helppo katsoa. Kylläisempi ja kirkas vihreä energisoi, minkä vuoksi sillä ei ole rentouttavaa vaikutusta.

Augustinin mukaan ympäristöllä ja väreillä on enemmän vaikutusta ihmisten mielialaan kuin moni tietääkään. Esimerkiksi lämpimät sävyt, kuten keltainen ja oranssi, saavat ihmisten ruokahalut nousemaan. Punaisen värin katseleminen heikentää analyyttistä ajattelukykyä, mikä saattaakin olla osasyynä siihen, että sitä pidetään seksikkäänä ja esimerkiksi alusvaatteisiin sopivana värinä.