Asiantuntija: ”Puhelimen täyslataus heikentää akkua”

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Osa ihmisistä hätäilee puhelimen akun kestävyyttä liian kanssa. He panevat luurinsa latauspiuhaan aina, kun akku näyttää alle 90 prosenttia. Tämä tapa saattaa kuitenkin heikentää puhelimen tehoa ja akun kestävyyttä.

Cadex Electronics -yhtiön asiantuntijat kertovat, että älypuhelimen akun saa pitkäikäisemmäksi varovaisella lataamisella. Puhelimen akkua ei siis kannataa ladata nollasta sataan prosenttiin, vaan ideaali virran määrä on 40–80 prosentin välillä, CS Monitor -julkaisu uutisoi.

Suurin osa älypuhelimista on suunniteltu kestämään kaksi vuotta, vaikka niitä pitäisikin joka yö latauspiuhassa. Battery Universityn mukaan litiumakkujen käyttöikä on rajallinen, mutta varoivaisella lataamisella puhelimen akku säilyy parempana pidempään, jopa yli tuhat latauskertaa.

Puhelimen akku ei myöskään pidä kuumasta. Jatkuva puhelimeen kohdistuva lämpö saattaa vähentää akun tehoa 35 prosenttia vuodessa. Siksi puhelinta ei saisi ladata suojakuorissaan, koska lämpötila nousee tällöin liian korkealle. Lisäksi asiantuntijat kehoittavat välttämään halvempia piuhakopioita, jotka saattavat ajan kanssa syödä akun tehoa merkittävästi.