DJ-supertähti putosi lavalta – taisteli elämästään teho-osastolla

Viihdeuutiset · Jocka Träskbäck

Vuosikymmenien ajan maailman parhaiden DJ-tähtien kärkikaartiin lukeutunut Paul van Dyk joutui helmikuussa onnettomuuteen pudottuaan maahan useiden metrien korkuiselta esiintymislavalta. Nyt on selvinnyt, että onnettomuus oli paljon vakavampi kuin mitä tähän saakka on oletettu.

Paul van Dyk oli esiintymässä A State Of Trance -festivaaleilla Utrechtissa, kun hän putosi alas noin kuusimetriseltä esiintymislavalta. Loukkaantunut artisti kiidätettiin paikalta helikopterilla sairaalaan, josta ei kerrottu artistin tilasta. Nyt DJ-tähti on itse kertonut Billboard-lehdelle taistelleensa sairaalassa hengestään.

Paul Van Dykin mukaan hän sai putoamisesta aivovamman ja hänen selkärankansa murtui. Lisäksi hän sai avohaavan niskaansa ja runsaasti ruhjeita. Sairaalaan päästyään artistin läheisille kerrottiin, että he saavat olla onnellisia, että hän oli vielä elossa ja että elintoimintoja ylläpitävät sisäelimet eivät olleet vaurioittuneet.

Loukkaantumisesta edelleen kuntoutuva Van Dyk liikkuu edelleen pyörätuolilla, ja hänen täytyy opetella käveleminen ja syöminen uudelleen. Vielä ei ole tiedossa tuleeko hän koskaan toipumaan täysin. Hän on kuitenkin jo ilmoittanut palaavansa DJ-keikoille ja aikovansa julkaista vielä musiikkia.

Paul van Dyk on rankattu maailman parhaaksi DJ:ksi useiden lehtien äänestyksissä ja listauksissa, ja DJ-lehti Mixmag nimitti hänet Vuoden mieheksi. Suomessa Paul van Dyk esiintyi ensimmäisen kerran vuonna 1995, jolloin hän esiintyi Rantarockin yhteydessä Waskia-yökerhossa noin sadalle kuulijalle.

Saksan Eisenhuettenstadtissa syntynyt Paul van Dyk varttui kommunistisessa Saksassa. Koska hänen kotikaupungissaan ei ollut klubikulttuuria, kuunteli hän elektronista musiikkia radiosta ja löysi itsestään intohimon sen tuottamiseen ja omaperäisen soundin luomiseen. 90-luvun alussa hän oli jo löytänyt tiensä Berliinin legendaaristen klubien, kuten Tresorin ja Turbinen, vakioesiintyjäksi.

Paul van Dyk julkaisi ensimmäisen 45 RPM -sooloalbuminsa jo vuonna 1994. Supertähdeksi hänet nosti toinen albumi Seven Ways ja sen For an Angel -jättihitti, josta tuli yksi maailman suurimmista trance-hiteistä. Muutama vuosi myöhemmin hän työsti uusiksi Humate-yhtyeen Love Stimulation -klassikkobiisin. Lisäksi hän on remiksannut muun muassa Britney Spearsin, Depeche Moden ja Justin Timberlaken materiaalia.