Ystävät kopioivat usein toisiaan – nyt asiantuntija paljasti miksi

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Joillakin meistä saattaa olla kaveripiirissä henkilö, joka kopioi kaiken käyttäytymisensä ystäviltään. Hän ei välttämättä osaa tehdä elämänsä isoja päätöksiä ilman, että joku muu tekee saman aiemmin. Mistä tällainen käyttäytyminen johtuu?

Femail Firstin ihmissuhdeasiantuntija Lucy Moore sai kysymyksen, jossa eräs nainen kertoo ikävästä ystävästään. Kyseessä on yksi hänen äititovereistaan, joka on alkanut ärsyttää suunnattomasti kopioivan käyttäytymisensä takia. Hän on matkinut työpaikkaa, opiskelupaikkaa ja jopa lasten koulua myöten kaiken. Kun nainen on puhunut paikkakunnalta pois muuttamisesta, on myös hänen ystävänsä harkinnut asiaa.

– Lisäksi hän on erittäin kilpailuhenkinen, ja hän haluaa kertoa aina kuinka hyvin lapsensa pärjää koulussa. Ikään kuin vertaillaakseen häntä omaani, Kirsty-niminen nainen tilittää.

Lucyn mukaan kysyjän kannattaa ensin pohtia, miksi kopioiminen häiritsee häntä niin paljon? Todellisuudessa nainen ei varmaankaan ole itsekään ensimmäinen maailmassa, joka on ryhtynyt opiskelemaan uutta alaa ja vaihtanut työpaikkaa. Vai haluaako hän olla jotenkin ylivertainen omien elämänsuuntiensa kanssa?

Ystävä saattaa matkia toista ihailtuaan kaverinsa tekoja. Hän saattaa saada itselleen voimaa ystävänsä teoista ja tarpeeksi rohkeutta muuttaa myös omaa elämäänsä. Toisaalta kyseessä saattaa olla myös kateus, jonka takia henkilölle tulee tavallaan paine tehdä ja kokea samoja asioita vähintään yhtä hyvin.

Tässä tapauksessa sopii kuitenkin miettiä, onko tällainen ystävä ystävyyden arvoinen, joka ei osaa iloita toisen elämästä ilman, että kokee samat asiat myös itse.

Mikäli ei halua, että ystävä kopioi käyttäytymistä, kannattaa yksinkertaisesti ottaa häneen etäisyyttä ja jättää asioita kertomatta omasta elämästään. Omia suunnitelmia voi myös muuttaa. Helpoin tapa saada ystävän motiivit esille on ottaa asia puheeksi ja kysyä suoraan, että onko hän edes itse huomannut kopioivansa kaikkea kavereidensa elämästä.