Origamitaidetta parhaimmillaan: Näin taittelet Darth Vaderin paperista

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Origamit ovat alun perin kiinalainen taidemuoto, joka on sittemmin mielletty lähinnä yhdeksi paperin askartelutavaksi. Nyt kiinalainen origamitaiteilija Tadashi Mori näyttää, kuinka paperista taitellaan Star Wars -elokuvasaagasta tuttu Darth Vader.

Havainnollista opetusvideo kestää lähes kolme varttia, mutta on silti jokaisen sekunnin arvoinen. Mies on itse kehitellyt taittelutekniikan kuuluisalle hahmolle, ja jakaa sen kohta kohdalta faniensa kanssa. Lopputuloksena syntyy liikuteltava ja paperista valmistettu Darth Vader.

Origamitaide vaatii kolmiulotteista hahmotuskykyä ja näppäriä sormia, kun yhdestä paperiarkista voi tehdä taittelemalla erilaisia hahmoja ja esineitä. Kiinalaisessa kulttuurissa uskottiin, että taiteltu paperi houkutteli paikalle kami-hengen, joka puhdisti paikan ja karkoitti pahat henget puolestaan pois.