Erikoinen rikosaalto – rikolliset diilaavat avokadoja

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Uudessa-Seelannissa on kohdattu tänä vuonna erikoinen rikosaalto, kun kriminaalit ovat iskeneet kyntensä avokadoihin. Hedelmillä mustille markkinoille tähtäävät rikolliset ovat toteuttaneet tänä vuonna jo 40 laajamittaista avokadoryöstöä.

Varkaat ovat saaneet käsiinsä noin 350 avokadoa kerrallaan, ja mikäli yhden avokadon arvo on 2,5-4 euroa, voidaan puhua tuhansien eurojen arvoisista eristä. Varkaat iskevät suoraan puutarhoille, joissa he ravistelevat avokadot puista keskellä yötä, keräävät ne autoonsa ja kuljettavat ennen aamunkoittoa grillikioskeille, pieniin ruokakauppoihin ja ravintoloihin maan pääkaupunki Aucklandiin.

The Guardianin mukaan varastetuissa avokadoissa saattaa piillä terveysriskejä, koska ne ovat toisinaan vastikään myrkytettyjä tai raakoja. Valitettavasti avokadojen hintojen ollessaa korkealla joutuvat pienet yrittäjät joskus turvautumaan epämääräisistä lähteistä saatuihin tuotteisiin. Viljelijät ovat ryhtyneet asentamaan hälytysjärjestelmiä ja lisävalaistusta tarhoilleen, mikä nostanee hedelmien hintoja entisestään.