Sokeri on saamassa luonnollisen korvaajan

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Sokerilla on tunnetusti lukuisia huonoja teveysvaikutuksia, joista tunnetuin ja näkyvin lienee ylipainoisuuden lisääminen. Vastaavasti keinotekoiset makeutusaineetkaan ovat harvoin järin terveellisiä, sillä ne esimerkiksi saavat ihmiset ahmimaan enemmän ruokaa.

Yhdysvaltojen Coloradosta kotoisin oleva startup-yritys MycoTechnology väittää kehitelleensä luonnollisen ja terveellisen korvikkeen sokerille. Hieman yllättäen ratkaisun kerrotaan löytyvän sienistä. Yritys suunnitteleekin alkavansa myymään kuivattua sienijauhetta sokerin korvaajana.

Sienirihmastosta tuotettua jauhoa lisättäisiin tavanomaisesti runsaasti sokeria sisältäviin tuotteisiin, kuten suklaaseen. Yhtiön mukaan sienirihmaston molekyylit tarttuvat kielen kitkeryyttä tunnistaviin makunystyröihin. Molekyylit pysyisivät makunystyröissä juuri tarpeeksi kauan peittääkseen ruokien kitkerän maun.

Quartz-sivuston mukaan MycoTechnology on onnistunut jo korvaamaan sokerin sienijauheella muun muassa jogurtissa ja valmiina myytävissä hedelmäkupeissa. Yhtiön kerää parhaillaan 50 miljoonan dollarin rahoitusta. Sokerin korvikkeen massatuotanto on tarkoitus saada alkamaan lähivuosina.