Umpilisäkkeen ja nielurisojen poisto vaikuttaa naisen raskauteen

Terveys Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Dundeen yliopistossa on tutkittu naisten lisääntymistä tutkimalla potilasasiakirjoja peräti 15 vuoden ajalta. Selvityksessä vertailtiin naisten hedelmöittymistä ja leikkaushistoriaa. Tutkimus osoitti, että mikäli naisilta on poistettu umpilisäke tai nielurisat, tulee hän herkemmin raskaaksi – ja nuoremmalla iällä.

CNN-uutiskanavan uutisoiman tutkimuksen mukaan selvitystä varten vertailtiin 530.000 brittinaisen potilashistorioita. Herkimmin raskaaksi tulivat ne naiset, joilta oli leikattu sekä umpilisäke että nielurisat. Tutkimuksessa mukana ollut tohtori Sami Shimi oli havainnoista hämillään.

– Tutkimus on ainakin kumonnut myytin, jonka mukaan leikkauksessa olleet naiset eivät tulisi yhtä helposti raskaaksi. Emme tiedä, johtuuko leikkauspotilaiden herkempi lisääntyminen biologisista vai käyttäytymiseen liittyvistä syistä. Tulos on kuitenkin mielenkiintoinen ja aiomme tutkia asiaa lisää.