Lasten vegaaniruokavaliosta vanhemmille jopa vankeustuomio Italiassa

Ruoka Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Italiassa yritetään saada tällä hetkellä läpi lakia, jonka mukaan vegaanit ja kasvisruokavaliota noudattavat vanhemmat eivät saa pitää lapsiaan millään tietyllä ruokavaliolla. Lakialoitteen mukaan lapsilleen pelkän kasvisruokavalion sallivat vanhemmat voivat joutua vankilaan.

Lakia puolustavan poliitikon Elvira Savinon mielestä kasvisruokavalio on lapsille liian suppea ja jopa riittämätön, koska vanhemmat eivät pysty huolehtimaan siitä, että lapset saavat kasvamiseen tarvittavat ravintoaineet kasvisruokavaliosta. Samalla lailla kielletään vanhempia toteuttamasta mitään muutakaan vaarallista tai huolimatonta ruokailurutiinia ja ruokavaliota lapsillaan vankeusrangaistuksen uhalla.

The Guardian -lehden mukaan Savinon ehdottaman lakiuudistuksen myötä alle kuusitoistavuotiaan lapsen ruokavaliota johonkin suuntaan rajoittanut vanhempi voi joutua jopa kuudeksi vuodeksi vankilaan. Lakia perustellaan tapauksilla, joissa kasvisruokavaliolla kasvatetut lapset ovat kärsineet anemiasta ja muista sairauksista raudan, sinkin ja B12-vitamiinin puutteen vuoksi.