Tutkijat löysivät ihmiseltä kuudennen makuaistin

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Jo vuosia ihmisille on kerrottu, että on olemassa viisi makua, jotka makuaisti pystyy maistamaan. Näitä ovat karvas, makea, suolainen, hapan ja umami. Tutkijat ovat perustelleet, että kaikki maut ovat yhdistelmiä näistä viidestä mausta. Nyt on kuitenkin huomattu, että on olemassa myös kuudes maku, jonka ihmiset maistavat.

New Scientist kertoo Oregonin yliopiston tekemästä tutkimuksesta, jonka pohjalta on huomattu, että ihmisillä saattaa olla kuudes makuaisti, joka maistaa tärkkelyksen. Tämä selittäisi sen, minkä vuoksi ihmiset himoitsevat usein ruokia, joissa on pastaa, leipää tai esimerkiksi perunaa.

Tutkijat luulivat aiemmin hiilihydraattien himon liittyvän vain mielitekoihin, mutta nyt tutkimukset ovat kuitenkin viitanneet siihen, että tärkkelyksen maku on täysin omanlaisensa maku, jonka ihmisen suu erottaa.

Aiemmin on luultu, että tärkkelys maistuu samassa kohdassa kieltä kuin makea. Tutkimuksissa koehenkilöt maistoivat tärkkelyksen kuitenkin siitä huolimatta, että heille annettiin samalla ainetta, joka esti makean reseptoreita toimimasta.