Älä sano näitä asioita sairaanhoitajille – ovat kyllästyneet kuulemaan

Terveys Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Terveyden- ja sairaanhoidon työtä tekevät hoitajat ovat arjen sankareita. Silti he saattavat kohdata päivittäin ihmisiä, jotka saavat veren kiehumaan ja hiukset harmaantumaan. Nyt on listattu asioita, joita ei tulisi koskaan tai missään tilanteessa sanoa hoitoalan työntekijöille, sillä he ovat kyllästyneitä näiden asioiden kuulemiseen.

Thrillist-sivusto on haastatellut hoitoalan työntekijöitä. Vastausten perusteella on koottu lista asioista, joita hoitajat ovat kyllästyneitä kuulemaan potilaiden suusta. Ensinnäkin moni hoitoon hakeutunut saattaa herkästi syyttää hoitajia pitkistä jonoista, vääristä resepteistä, myöhästyneistä vastaanottoajoista tai pitkittyneestä sairaudesta.

Hoitajia saatetaan myös vähätellä tyyliin: ”Ai, olet pelkkä hoitaja”, eikä hänen ammattitaitoaan arvosteta. Samaan hengenvetoon voidaan kysyä, miksi hoitaja ei ole opiskellut itseään lääkäriksi. Eikö näille kyselijöille tule mieleen, että ehkäpä hoitajat ovat halunneet juuri hoitajaksi? Sukulaisiaan ja ystäviään hoitolaitoksiin tapaamaan tulleet läheiset saattavat myös kysyä hoitajalta, missä heidän perheenjäsennsä silmälasit ovat. Tai villatakki, pipo, ristikkolehti, autonavaimet… Osa jopa epäilee hoitajia tavaroiden varastamisesta.

Iäkkäämpiä hoitajia saatetaan vältellä ja heiltä kysytään eläkeiän lähestymisestä. Entäpä vapaa-ajalla? Hoitajat saavat katsoa kavereidensa ihottumia ja haavaumia pikkujoukuissa ja bileissä sekä tehdä diagnooseja sukulaisten lähettämien kuvien perusteella. Yksi ärsyttävimmistä potilaiden tavoista on kertoa sairauteen liittyvistä omatoimitutkimuksista. Potilaat ovat esimerkiksi lukeneet lääkärikirjaa tai kahlanneet Googlea taudinkuvan selvittämiseksi. Aivan. Google on varmasti ammattilaista asiantuntevampi, hoitajat ilkkuvat.

Jotkut ihmiset sortuvat jopa utelemaan tietoa muista potilaista. Hoitajilla on vaitiolovelvollisuus, joten kyseleminen luo todella kiusallisen tilanteen. Osa ihmisistä kehuskelee omistavansa korkean kipukynnyksen, mutta joka päivä kinkkisiä sairauksia tai tapaturmia näkevä hoitaja tietää, että nämä henkilöt ovat yleensä pelkkää puhetta. Moni myös ihmettelee hoitajien ammatinvalintaa ja kertovat, että heistä ei olisi samanlaisiin työtehtäviin. Totta, hoitajantyö on usein kutsumusammatti, eikä siihen todellakaan riitä kaikkien rahkeet. Hyvä niin.