Lomalle Thaimaahan? Voit tietämättäsi rahoittaa elefanttien kiduttamista

Matkailu Ohhoh! · Stara.fi

Lukemattomat suomalaiset käyvät vuosittain nauttimassa lomailusta Aasian maissa. Erityisesti Thaimaa on erittäin suosittu matkailukohde, joka vaikuttaa turistien silmissä suoranaiselta paratiisilta. Sitä se ei kuitenkaan ole turistien viihdyttämiseen käytetyille eläimille, jotka joutuvat usein toistuvan kiduttamisen kohteeksi jopa koko elämäkseen.

Elefanttisafari Thaimaassa, Kuva: Stara
Elefanttisafari Thaimaassa, Kuva: Stara

Muutama vuosi sitten länsimaissakin nousi kohu, kun selvisi, että turistien kanssa valokuvissa poseeraavilta liskoilta oli liimattu suu kiinni pikaliimalla. Turistit eivät tienneet, että niiden kanssa poseeranneet liskot kuolisivat, koska ne eivät enää voineet syödä. Menehtyneiden tilalle löytyi helposti uusia liskoja. Sittemmin turisteja järkytti myös Thaimaan Koh Samuilla olevassa apinasirkuksessa paljastuneet eläinrääkkäykset. Liskojen ja apinoiden lisäksi tiikerit ja muut villieläimet ovat nimittäin lähes poikkeuksetta huumattuja.

Vähintään yhtä surullisia tapauksia ovat turistien iloksi vangitut elefantit, jotka joutuvat kidutuksen kohteiksi jopa vuosikymmenien ajaksi, eli koko elämäkseen. Harva turisti tietää, miten elefanteilta hakataan jo nuorena pois niiden vapaa tahto. Staran tietoon on tullut suomalaisilta silminnäkijöiltä parikin tapausta, joissa elefantit ovat yrittäneet toimia omin päin turistikierroksilla, mutta ne on ”palautettu ruotuun” nopeasti kepeillä ja piikeillä – turistien istuessa vielä niiden selässä. Taannoin aiheesta levisi verkossa myös suomalaisnaisen koskettava blogikirjoitus.

Elefanttien pienet poikaset riistetään usein emoiltaan hakattavaksi ja niitä viilleltäväksi kunnes eläimet alistuvat täysin ihmisen tahtoon. Pahimmissa tapauksissa pienten elefanttien korviin ja jalkoihin isketään nauloja tuottamaan niille sanoinkuvailematonta tuskaa. Tätä traagista asiaa on käsitelty lukuisissa artikkeleissa ja dokumenteissa sekä Wikipediassa. Eläinrääkkäys on vakava asia, joka on tarpeen tuoda toistuvasti turistien tietoon blogeissa ja muissakin medioissa.

Nyt Stara kertoo tästä asiasta, koska talven tullen suuri joukko suomalaisia on taas suuntaamassa Thaimaahan ja muihin Aasian maihin. Lomamatkalla kannattaa jättää väliin elefanttiajelut ja apinasirkukset sekä tiikerien ja liskojen kanssa valokuvissa poseeraukset.