Älä valehtele lapselle! Tutkija paljasti odottamattoman kyvyn

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Aikuiset voivat välillä vaikeiden kysymysten kohdalla tai tiettyjä sosiaalisia tilanteita helpottaakseen valehdella lapsilleen. Nyt uusi tutkimus on kuitenkin osoittanut, että se ei kannata, koska jo kaksivuotiaat taaperot osaavat tunnistaa valehtelun.

Daily Mail -lehti kertoo kaksivuotiailla lapsilla tehdystä tutkimuksesta, jossa haluttiin selvittää, että pystyvätkö taaperot tunnistamaan sen, että toisilla ihmisillä on eri mielipiteitä kuin heillä. Erilaisten testien avulla tutkijat selvittivät ymmärtävätkö kaksivuotiaat, että toiset ihmiset ajattelevat toisin kuin he tai uskovat asioihin, jotka ovat heidän mielestään epätosia.

140 lapsen avulla tehdyn tutkimuksen perusteella huomattiin, että lapset pystyivät huomaamaan jos toinen henkilö ajatteli toisin kuin he. Tämä taito kertoo tutkijoiden mukaan siitä, että he pystyvät huomaamaan myös valehtelemisen. Tämän lopputuloksen perusteella tutkijat kehottavatkin vanhempia eri tilanteissa kertomaan jo taaperoikäisille lapsilleen asiat totuudenmukaisesti koska he huomaavat valheen nopeasti.