Teini vei juutalaistytölle törkeän lahjan – hakaristeillä koristeltuja muffinsseja

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Yhdysvaltojen Paradise Valleyssa vietetyt teinibileet menivät hetkessä pieleen, kun eräs vieraista osoitti törkeää ajattelemattomuutta juhliin saapuessaan. Yksi vieraista toi nimittäin juutalaisen tytön syntymäpäiväjuhliin lahjaksi muffinsseja, joiden päällä oli hakaristi.

Hakaristimuffinssit oli tarkoitettu vitsiksi, mutta teinin äiti järkyttyi törkeistä herkuista, 12 News uutisoi. Äiti piti teineille syntymäpäiväjuhlissa luennon holokaustista, eli saksalaisten kansallissosialistien suorittamasta kansanmurhasta, jossa kuoli arvioiden mukaan noin seitsemän miljoonaa juutalaista. Saksan kanssallissosialistinen työväenpuolue käytti swastikaa symbolinaan Adolf Hitlerin luonnostelman tuloksena.

Hakaristi on yksi maailman tunnetuimmista symboleista, ja sitä on käytetty useissa eri kulttuureissa onnen tai hyvän tunnuksena. Suomessa hakaristiä ovat käyttäneet tunnuksinaan muun muassa Lotta Svärd, puolustusvoimat, Suomen sairaanhoitajaliitto ja Ruusu-Risti. Hakaristikuviota on käytetty jo 5.000 vuotta ennen ajanlaskumme alkua saviastioiden taiteessa Pohjois-Mesopotamiassa. Hindulaisuudessa hakaristi symboloi äärettömän pyhää ja hyvää. Se on kuitenkin leimattu nyky-yhteiskunnassa natsien symboliksi.

https://www.facebook.com/12news/posts/10154881696159015?match=c3dhc3Rpa2EgY3VwY2FrZXMsY3VwY2FrZXM%3D